Adverteren

Emelten en langpootmuggen wat zijn dat?


Tuin 14 Sep 2021
Emelten en langpootmuggen wat zijn dat?

Emelten en langpootmuggen

Europese langpootmuggen lijken op grote muggen. Ze variëren in lengte van 1,5-2,5 cm en hebben een grijsbruin lichaam. Volwassen langpootmuggen hebben twee smalle vleugels en zeer lange, slanke bruine poten. In tegenstelling tot muggen bijten ze niet en zijn ze relatief zwakke vliegers.

Eieren worden in de buurt van het grondoppervlak gelegd tot een diepte van 1 cm en zijn zwart, glanzend en ovaal van vorm, ongeveer 1 mm lang en de larven staan bekend onder de naam emelten. 

De larven oftewel emelten

De larven van de Europese langpootmug staan ​​bekend als emelten. Ze zijn lichtgrijs tot groenbruin met onregelmatige zwarte stippen. Emelten zijn cilindrisch maar lopen iets taps toe aan beide uiteinden en hebben geen pootjes. Larven rijpen door vier ontwikkelingsstadia. Ze variëren in grootte van 0,5 cm lang in het eerste stadium tot 3-4 cm op volwassen leeftijd.

De pop wordt gevormd in de cuticula van het laatste stadium, die een puparium wordt genoemd. Ze zijn bruin en stekelig en 3-4 cm lang. De volwassene komt tevoorschijn en laat het puparium achter, zichtbaar op kort gemaaide graszoden.

Biologie

Europese langpootmuggen vliegen in veel gebieden één generatie per jaar in Nederland soms twee keer per jaar uit. Volwassenen verschijnen in september, afhankelijk van de locatie. Volwassen vrouwtjes paren en leggen hun eieren binnen 24 uur na het uitkomen. Eieren kunnen van begin september tot midden oktober in de grond aanwezig zijn, aan de oppervlakte gelegd en tot 1 cm diep in de grond. Eén vrouwtje kan 200-300 eieren leggen. Eieren zijn erg gevoelig voor uitdroging en hebben vocht nodig om uit te komen. Het uitkomen van eieren vindt plaats in 10-14 dagen.

De larven (emelten) 

Larven zijn aanwezig van begin oktober tot eind augustus van het volgende jaar. Ze doorlopen 3-4 ruien in de herfst en overwinteren in het algemeen als derde of vierde stadia. In de herfst en het vroege voorjaar voeden de larven zich in de bovenkant van het gras en op . Later in het voorjaar verblijven de grotere stadia overdag in de grond (1-3 cm diep) en voeden zich 's nachts met de grassprieten.

 

Het voeden door de larven van het vierde stadium veroorzaakt het grootste deel van de schade in het voorjaar. Zware lenteregens dwingen de larven vaak naar het oppervlak van de grasmat en op harde oppervlakken zoals opritten en trottoirs omdat ze anders verdrinken. 

Verpoppen 

 

Halverwege juni stoppen de larven met eten, gaan ze naar beneden in de grond (3-5 cm) en blijven in een niet-voedend stadium tot de verpopping. De verpopping vindt plaats van eind augustus tot begin tot half september, wanneer de poppen in de late nacht tot de vroege ochtend naar de top van de grond kronkelen en de volwassenen tevoorschijn komen. De lege poppenkasten zien eruit als kleine twijgjes die uitsteken uit dicht gemaaide graszoden 

Emelten voorkomen

Emelten brengen niet direct heel veel schade op, maar ze staan wel op het menu van veel zoogdieren, die ze uit het gazon trekken en dus schade veroorzaken. Je kunt emelten voorkomen of bestrijden door de inzet van aaltjes. Om ze te bestrijden heb je steinernema carpocapsae aaltjes nodig. Te koop bij groenestier.nl 

Artikel plaatsen?

Gemakkelijk uw artikel plaatsen op onze website? Dat kan direct en vandaag nog online!

Artikel plaatsen